Počas víkendu sa uskutoční festival folklóru Rusínov-Ukrajincov

30.05.2008 Stará Ľubovňa

Prešov/Kamienka/Svidník 30. mája (TASR) – V obci Kamienka v okrese Stará Ľubovňa sa počas nasledujúceho víkendu uskutoční v poradí 43. ročník Festivalu folklóru Rusínov-Ukrajincov Slovenska.
V programe festivalu sa v sobotu 31. mája predstavia domáce dedinské súbory, víťazi posledného ročníka festivalu Makovická struna, užhorodský detský súbor Pramienky Karpát, ale aj poprední interpreti ľudových piesní z východného Slovenska medzi, ktorými nebude chýbať Anka Poráčová a Iveta Svitková. V rámci festivalu sa uskutoční v obecnom kultúrnom dome aj 20. ročník súťaže dedinských speváckych skupín, do ktorej sa prihlásilo v tomto roku 22 súborov.
Festival vyvrcholí v nedeľu programom, v ktorom budú účinkovať víťazi súťaže speváckych skupín, FS Topľan z Giraltoviec, FS Karpaťanin z Prešova, ako aj hosťujúce súbory z Poľska a Ukrajiny.
\"Každoročným vyvrcholením činnosti Zväzu Rusínov-Ukrajincov Slovenska (ZRUS) a súborov ľudovej umeleckej tvorivosti sú Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska. V tomto roku to bude 54. ročník, ktorý sa bude konať 2O. -22. júna vo Svidníku, \" uviedol dnes pre TASR podpredseda Ústrednej rady ZRUS Pavel Bogdan.
Piatkový program je venovaný predovšetkým svidníckym deťom. Organizátori podujatia pre nich pripravili dve predstavenia bábkového divadla z Užhorodu, besedu s ukrajinskými spisovateľmi a popoludňajšie pásmo hudby a poézie. V sobotu v rámci slávností otvoria výstavu výtvarných diel Juraja Kresilu s názvom Výber z tvorby. Hlavný program sa začína o 19.30 hod. na svidníckom amfiteátri, kde sa predstaví Štátny akademický ľudový súbor piesní a tancov z Ivano-Frankovska z Ukrajiny a srbský spevácky zbor Karpaty z Verbasu.
Záverečný deň sa začne svätou omšou v svidníckom skanzene, po ktorom bude nasledovať folklórno-etnografický program venovaný drotárskemu remeslu. Vrcholom slávností bude krojovaný sprievod mestom a program, v ktorom sa predstaví 15 dedinských folklórnych skupín z regiónu, FS Magura z Kežmarku a ukrajinský Detský súbor Neposedy z mesta Mariupoľ.
Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov vo Svidníku každoročne navštívi viac ako 5000 ľudí zo Slovenska, Poľska a Ukrajiny. Podujatie organizuje ZRUS v spolupráci s mestom Svidník a PSK. Finančné zdroje na jeho prípravu získavajú predovšetkým z grantov Ministerstva kultúry SR.
 

Vyberte región